Beroepsprocedure

Samenvatting

Samenvatting Beroepsprocedure

In de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) voor het horeca- en aanverwante bedrijf is geregeld dat een werkgever een bedrijfsfunctie vaststelt door een omschrijving te maken van de belangrijkste taken en verantwoordelijkheden die aan de werknemer worden opgedragen. De bedrijfsfunctie wordt vergeleken met de in de meest passende functiecategorie voorkomende referentiefuncties uit het Register Referentiefuncties Horeca. Vervolgens wordt de bedrijfsfunctie ingedeeld in een functiegroep.

Indien een werknemer het niet eens is met de indeling van zijn functie, kent de cao voorschriften over de wijze waarop overleg en behandeling van het geschil binnen het bedrijf moet plaatsvinden. Indien de werknemer van mening is dat de daarna door werkgever genomen beslissing niet tot een bevredigende oplossing van het geschil heeft geleid, kan dit worden voorgelegd aan de Beroepscommissie Functie-indeling en Functiewaardering Horeca (BFH).

Beroep dient aangetekend te worden binnen 2 maanden na een uitspraak van een interne geschillencommissie dan wel bij het ontbreken daarvan binnen 2 maanden nadat werkgever en werknemer (tevergeefs) in intern overleg hebben getracht tot een oplossing te komen.

Het beroepschrift wordt gedagtekend en ondertekend schriftelijk ingediend bij de secretaris van de BFH, Postbus 303, 2700 AH Zoetermeer. Bij het beroepschrift dient een begeleidingsformulier te worden ingediend, verkrijgbaar bij de secretaris voornoemd en bij de werkgevers- en werknemersorganisaties die partij zijn bij de CAO.

Het beroepschrift dient tenminste te omvatten:

  • Naam, voornaam, adres van de werknemer;
  • naam en adres van de werkgever;
  • naam van eventuele personen door wie de werknemer zich in de procedure wil laten bijstaan;
  • de functiebenaming, functieomschrijving en de functiegroep, waarin hij thans is ingedeeld;
  • een zo nauwkeurig mogelijke omschrijving van het geschil en de hierop gebaseerde vordering, met vermelding of het geschil de indeling van de functie betreft of de functieomschrijving dan wel beide;
  • indien een interne geschillenprocedure in het bedrijf heeft plaatsgevonden, de uitspraak en daarmee samenhangende stukken.

De secretaris bevestigt de ontvangst van het beroepschrift. De secretaris kan om aanvullende informatie vragen. Een afschrift van het beroepschrift wordt aan de wederpartij gezonden, die veertien dagen de tijd heeft om daarop te reageren. De reactie wordt aan de indiener van het beroepschrift toegezonden. Eventueel worden partijen nogmaals in de gelegenheid gesteld stukken te wisselen.

Indien de secretaris meent dat het geschil voorgelegd moet worden aan de Beroepscommissie, zendt hij de stukken voor advies naar de vaste externe deskundige. Deze beoordeelt of aanvullende informatie noodzakelijk is.

Indien alle stukken compleet zijn, wordt aan partijen meegedeeld dat de Beroepscommissie de zaak zal behandelen en wordt aan partijen gevraagd of zij hun standpunten mondeling ter zitting willen toelichten. Indien dat het geval is, worden zij daartoe uitgenodigd. Ingeval een gemachtigde of raadsman wordt aangewezen door een van beide partijen, ontvangt ook hij de stukken.

De Beroepscommissie doet daarna in beginsel binnen drie maanden schriftelijk uitspraak, welke aan beide partijen en de gemachtigden wordt toegezonden.

De uitspraak van de Beroepscommissie is voor partijen bindend, indien zij dat vooraf schriftelijk zijn overeengekomen. Toetsing door de burgerlijke rechter blijft altijd mogelijk.